hvad er cardio træning

Hvad er cardio træning?

august 3, 2020

Cardiotræning er det engelske ord for konditionstræning, og er som regel en form for træning, som man enten elsker eller hader. Alle kender det, de fleste har prøvet det, og derfor ved de fleste også lige præcis, hvad de synes om det.

Nogen elsker det, og for dem er cardio træning det eneste, de gider bruge deres tid på. For andre hænger det dem langt ud af halsen – det er typisk de personer, som går mere op i styrketræning eller vægtløftning. Men der er jo naturligvis et formål med cardio træning – og det kan du læse meget mere om i denne artikel, hvor vi kommer mere ind på, hvad cardio egentlig er for en træningsform samt hvad det kan gøre godt for, og hvorfor du bør dyrke det.

 

Hvilke former for cardio findes der?

Der findes rigtig mange forskellige former for cardio træning, så der er helt sikkert også en type, som du kunne gå hen og blive rigtig glad for. De fleste tænker helt sikkert på almindelig løb, når de hører ordet cardio, men der findes også andre – meget sjovere – måder at dyrke cardio på.

For eksempel er svømning, roning, gåture, spinning, stairmaster, dans, Tabata, zumba og cross-trainer også former for cardio træning. Faktisk kan man sige, at alle de træningsformer, hvor man har pulsen oppe i en periode på mere end 30 minutter kan kaldes for cardio. Der er altså mange måder at gribe sin cardio træning an på – også hvis du ikke er fan af at skulle bruge flere timer på løbebåndet eller at løbe ude i naturen.

 

Derfor bør du lave cardio træning

Cardio betyder som sagt konditionstræning, men kaldes også for kredsløbstræning. Når man dyrker cardio træner og styrker man nemlig kroppens kredsløb. Det vil sige hjertet og dermed konditionen – deraf navnet “cardio”, som betyder hjerte.

Cardio er godt for mange forskellige ting udover konditionen. Når man dyrker motion og styrker sin kondition vil det have en rigtig god effekt for et eventuelt vægttab. Hvis man tilmed kombinerer cardio med styrketræning, vil man kunne se et endnu mere effektivt vægttab, da cardio og høj puls vil forbrænde kalorier – og man forbrænder endnu mere, jo mere muskelmasse man har.

På sigt vil cardio (og andre træningsformer) også have betydning for helbredet, da en god fysisk form også kan være med til at reducere risikoen for farlige sygdomme som for eksempel hjertesygdomme, kræft, diabetes og meget andet.

 

Lær at elske cardio træning

Det er nok desværre de færreste, der kan sige, at de ligefrem elsker at dyrke cardio. Men det kan faktisk godt lade sig gøre, hvis man finder en form for cardio, som man synes er super sjov at dyrke.

For eksempel vil rigtig mange foretrække svømning frem for løb, da det også er en sjov sportsgren, og det derfor ikke rigtig føles som om, man dyrker motion. Hvis du derimod ser cardio som noget, der helst bare skal overstås, kan du med fordel vælge en form for cardio, som er effektiv og hurtigt overstået. Der er Tabata eller intervaltræning en rigtig god måde at få forbrændt nogle hurtige kalorier på via cardio træning.