Hvor langt er et marathon?

august 3, 2020

Et marathonløb er præcist 42,195 kilometer langt.

Det er en atletisk sportsgren, og har været på progammet til de olympiske lege siden 1896. Det første marathonløb i Danmark fandt sted i København i oktober 1896 og havde blot 18 deltagere – hvoraf ni fuldførte løbet. Marathondistancen er en populær løbedistance og er for mange mennesker det ultimateive løb – og noget, som mange løber stræber efter at kunne komme til at løbe en dag.

I denne artikel gør vi dig meget klogere på marathonets historie samt giver dig gode råd og tips til første gang, du giver dig i kast med både optræning og gennemførelsen af dit første marathon.

 

Marathon for nybegyndere – sådan bliver du marathonløber

Du er ikke alene om at gå og drømme om at løbe et marathon en skønne dag. For mange løbere er marathon den ultimative distance. Det er et løb, som kræver utrolig meget gåpåmod, hård træning og en god psyke, som kan holde til den træning, der følger med. Det er nemlig ikke blot en lille løbetur på en halv time eller 45 minutter.

Verdensrekorden på et marathon er på omkring to timer – men den gennemsnitlige løber vil sandsynligvis skulle kunne træne sig selv op til at skulle løbe det på mellem tre og fem timer. Det er rigtig lang tid bare at løbe – så det kræver masser af forberedelse for en nybegnder.

 

Som nybegynder er dett vigtigt, at du får opbygget en rigtig god grundform. Måske har du allerede prøvet krafter med et halvmarathon? Hvis ikke, bør du først fokusere på at træne op til de længere distancer på 20-25 km. Med en god og solid grundform kan du derefter fokusere på at følge et godt program, som du følger i de 12-16 uger, der leder op til dit marathonløb. Som udgangspunkt siger man dog, at det tager omkring et år at træne sig op til at løbe et marathon.

 

Historien om marathon

Marathonet blev for første gang foreslået af Michel Bréal i forbindelse med de første moderne olympiske lege. Han kom med idéen om af afvikle et løb fra byen Marathon til Athen. Denne idé blev hurtigt accepteret, og således fandt det første olympiske marathonløb sted – med stor succes. Det var først i 2004, man begyndte at registrere rekorder på marathondistancer. De seneste verdensrekorder lyder på tiden 2 timer, 1 minut og 39 sekunder af Eliud Kipchoge for mænd og 2 timer, 15 minutter og 25 sekunder af Paula Radcliffe – for kvinder.

 

Disse fejl bør du undgå, når du løber et marathon

Når du for første gang skal løbe den 42 kilometer lange distance, er der en række typiske begynderfejl, som mange desværre begår. Du bør derfor holde øje med disse ting for at sikre dig det bedst mulige løb:

  • Lav et godt forarbejde; få restitueret nok, variation i løbeturene, spis godt med kulhydrater dagen forinden og så videre
  • Undgå at starte for hurtigt ud – forsøg ikke at løbe med din almindelige pace, men fokuser i stedet på at holde den samme fart
  • Hold træningen ved lige – og træn op i god nok tid. Det er svært at lave om på sin form, hvis der er for kort tid til løbet.