Skal du bruge en byggesagkyndig?

december 13, 2021

Dette indhold er sponsoreret

En byggesagkyndig kan hjælpe og rådgive dig i forbindelse med byggeri. Den byggesagkyndiges uddannelse er enten ingeniør, arkitekt eller bygningskonstruktør med mindst fem års erfaring inden for de seneste 10 år med at arbejde med byggeri. En byggesagkyndig kan både hjælpe dig, når du skal købe, sælge og bygge nyt. Her kan du læse mere om den byggesagkyndiges arbejde. 

En byggesagkyndigs arbejde

Den byggesagkyndige har mange funktioner. En byggesagkyndig hjælpe dig med at overholde loven uanset, hvilket projekt, du er i gang med. En af den byggesagkyndiges vigtigste opgave er hjælpe dig med at udarbejde en tilstandsrapport til din bolig, når du skal flytte. Det er nødvendigt at udarbejde en tilstandsrapport, hvis du flytter fra en villa, rækkehus, villalejlighed eller anden form for enfamiliebolig. Den byggesagkyndige kan også hjælpe dig, hvis du skal til at købe et nyt hus. En byggesagkyndige kan gennemgå alt det praktiske og tilstandsrapporten sammen med dig, så er i sikre på, at i er opmærksomme på alle fejl og mangler, og hvilken betydning de har for dit nye hus.

Hvor meget skal du betale for en byggesagkyndig?

En byggesagkyndig har selvfølgelig en pris. Prisen afhænger af, hvad du skal bruge den byggesagkyndige til, og hvor stor dit hus er. For at få udarbejdet en tilstandsrapport skal du oftest betale mellem 4000 og 5000 kroner. Hvis du skal købe et hus og har brug for køberrådgivning, så er prisen normalt omkring 3100 kroner. Skal du i stedet til at bygge et nyt hus, er det også en god idé at have en byggesagkyndig med på sidelinjen. Det gør, at vedkommende løbende kan kontrollere, at huset lever op til standarderne. Hvis du i stedet skal sælge et hus, skal du udover tilstandsrapporten også have styr på energimærkning på huset og have foretaget et el-eftersyn. Prisen på energimærkningen justeres af Energistyrelsen. Prisen ligger mellem 6071 og 7285 kroner alt efter, hvor stort huset er.   

Prisen på el-eftersynet afhænger af, om huset er opført før eller efter 2001. Hvis det er opført før, er eftersynet lidt dyrere, end hvis det er opført senere. Prisen afhænger også af størrelsen på huset. Normalt ligger prisen mellem 1.500 og 3.500 kroner.

Fordele ved en byggesagkyndige

Uanset om du skal sælge, bygge eller købe et hus, så er det en god idé at rådføre dig med en byggesagkyndig. Hvis du skal bruge en tilstandsrapport, så skal du have fat i en byggesagkyndig, der er nemlig ingen andre, der må udfærdige en tilstandsrapport. Hvis du generelt ikke ved meget om byggeri, er det også en klar fordel at have en byggesagkyndig til at tjekke tilstandsrapporten, når du køber et hus. Den byggesagkyndig kan fortælle dig om betydningen af de fejl og mangler, som fremkommer af tilstandsrapporten.